ساحل آرامش

یادمان باشد؛همان چیز هایی را که دست کم میگیریم،کس دیگر برای بدست آوردنش دعا میکند.

یادمان باشد؛همان چیز هایی را که دست کم میگیریم،کس دیگر برای بدست آوردنش دعا میکند.

شاید شما هم از آن دسته افرادی باشید که دوست دارید بدانید

چرا زیاد عرق می کنید؟

چرا دهانتان در هنگام صبح تلخ است؟

علت عطش شدید در شما چیت؟

چرا چهره ی شما زرد شده است؟

چرا هنگامی که غذای خاصی را میخورید،علایمی در شما ظاهر می شود در حالی که که در دیگری تاثیری ندارد.

چرا روده شما حساس است و.....

همانطور که می دانید امروزه دانشمندان و پزشکان بسیاری سعی کرده اند که انسان ها را در دسته بندی های مشخصی جای دهند(بر اساس احساسات یا نوع تیپ بدنی و..)

اما یکی از افتخارات پزشکان گذشته،خصوصا پزشکان ایرانی این بوده که انسان ها را بر اساس مزاج شان  

دسته بندی کرده اند،و با مطالعه اندکی که بنده در این زمینه داشته ام،به این حقیقت پی برده ام که این تقسیم بندی یکی از کاملترین تقسیم بندی های انسان هاست که علاوه بر جسم،روان و روح آنها را نیز در بر میگیرد.

براساس طبیعیات قدیم، جهان نظام طبیعت بر پایه 4 عنصر اصلی آفریده شده است که عبارتند از: آتش، هوا، آب و خاک. این چهار عنصر در بدن انسان به 4 خلط (اخلاط اربعه: صفرا، دم، بلغم و سودا) تبدیل می‌شوند و هر یک تاثیرات خاصی در بدن انسان ایجاد می‌کند. این چهار خلط در بدن جایگاه مشخصی دارد، سودا در طحال، صفرا در کیسه صفرا، خون در کبد و بلغم در کل بدن ( لنف) ذخیره می شود.

بر اساس طب سنتی9 نوع مزاج کلی وجود دارد:

  1. مزاج معتدل
  2. مزاج سرد
  3. مزاج گرم
  4. مزاج تر
  5. مزاج خشک
  6. مزاج گرم وتر
  7. مزاج گرم وخشک
  8. مزاج سرد وتر
  9. مزاج سرد وخشک

در این قسمت بروی لینک کلیک کنید تا به سایت مزاج شناسی رفته و پس ازپاسخ به سوالات،به مزاج خود پی ببرید.

اکنون با توجه به پاسخ می توانید اطلاعاتی را در ادامه مطلب مطالعه کنید تا بیشتر خود را بشناسید.

علائم مزاج گرم و تر( دموی)

افراد با این مزاج پوست نرم، مرطوب و گرمی دارند، منافذ پوستی درشتی دارند که از علایم منافذ درشت خوب عرق کردن است. رگهای دست آشکار و برجسته است، رنگ پوست گندم‌گون یا گلگون است رنگ چشم (سفیدی) با گرایش قرمز است ،رنگ مردمک میشی تیره و سیاه است موی سر: درشت و قابل انعطاف و دارای پیچ درشت است، رنگ مو: سیاه خرمایی تیره و روشن و معمولاً پر مو هستند.

مزه دهان،‌ شیرینی صبحگاهی است، دهانشان کم رطوبت است و کم تشنه می‌شوند. اشتهای زیاد و خوراک خوبی دارند، توان هضم غذا بسیار بالاست نفخ معده ندارند، یبوست ندارند، گرایش به شیرینی کم دارند و گرایش به شوری هم بسیار اندک است. گرایش به ترشی کم دارند. بوی بد دهان ندارند، بوی بد مدفوع ندارند، قار و قور شکم ندارند تمایل به سردی‌ها ندارند ولی تمایل به گرمی‌ها اندکی دارند.

افراد دموی باید غذاهای خنک و سردی مثل آش انار، آش آلو، آب زرشک خیار، مرکبات و ماست و... مصرف کننده تا حرارت بدن تعدیل شود. اگر فرد دموی همراه با غذای گرم مثل شیرینی‌جات از مواد و اغذیه سرد استفاده نکند دچار جوش و خارش بدن، گر گرفتگی، بیقراری، کهیر، سوزش ادرار، سوزش سر دل، و آفت دهان خواهد شد.

علائم مزاج گرم و خشک (صفراوی(

افراد با این مزاج دارای پوستی خشک و بدون رطوبت، دارای منافذ پوستی درشت، رگهای دست گاهی آشکار و گاهی پنهان هستند، رنگ پوست گرایش به زردی دارد، سفیدی چشم سفید با گرایش زرد است، مردمک چشم میشی روشن است، موی سر، خشک و ضخیم و برجسته است، رنگ مو، سیاه و خرمایی است و صفراوی‌ها غالباً کم‌مو هستند.

مزة دهان تلخ صبحگاهی است، غالباً دهان خشک و تشنه است، افراد صفراوی کم اشتها هستند، توان هضم غذا بالاست، نفخ معده ندارند، یبوست ندارند، گرایش به شیرینی و شوری هم ندارند. افراد صفراوی غالباً گرایش به ترشی دارند، بوی بد دهان ندارند، بوی بد مدفوع ندارند، قار و قور شکم ندارند، تمایل به سردی‌ها دارند و از گرمی‌ها گریزانند.

افراد صفراوی غالباً در اثر حجامت تعدیل مزاج یافته و رنگ و رویی به مراتب روشن‌تر از قبل خواهند داشت، اشتهای آنان با حجامت افزایش می‌یابد و در صورت تکرار حجامت فربه و چاق خواهند شد.

علائم مزاج سرد و تر (بلغمی(

افراد با این مزاج دارای پوستی نرم و مرطوب ، غالباً سرد ، با منافذ ریز ( تعرق کم ) و رگ های پنهان هستند ، رنگ پوست سفید ، سفیدی چشم ، سفید بی حال ، مردمک آبی و روشن دارای موهای نرم و نازک و لخت با رنگ زرد ، بور و خرمایی روشن و سفید و غالباً افراد بلغمی بی مو هستند.

دهانی بی مزه ، مرطوب و پر آب دارند ، اشتهای زیاد و خوراک فراوان دارند ، توان هضم غذا در آنان کم است ، معده نفاخی دارند ، گاهی یبوست دارند و گرایش به شیرینی و شوری دارند به میزان زیاد.

گرایش به ترشی و بوی بد دهان ندارند ، بوی بد مدفوع ندارند ، قار و قور شکم دارند ، تمایل به سردی‌ها ندارند و در عوض تمایل به گرمی‌ها به شدت در آنان وجود دارد.

اگر بلغمی در سر اضافه شد بلاهت و حماقت ایجاد می‌کند که در اثر افزایش سردی در سر است ، تمام داروهای افزایش حافظه گرم هستند ، اوج سردی در مغز آلزایمر پدید می آورد (البته سرد و خشک .

افراد بلغمی نباید سردی‌جات را به تنهایی میل کنند ( همراه با گرمی میل شود )

روغن نباتی ، کره گیاهی ، نوشابه ، برنج ، گوشت گاو، سوسیس و کالباس و فرآورده‌های این چنینی بلغم زا هستند و همه افراد به خصوص بلغمی‌ها باید از این گونه مواد باید پرهیز کنند.

علائم مزاج سرد و خشک (سوداوی)

افراد با این مزاج پوست خشک و بدون رطوبت و دارای منافذ متوسط، رگ های دست پنهان هستند، رنگ پوست تیره است، رنگ چشم (سفیدی) سفید تیره است. رنگ مردمک میشی و قهوه‌ای است. موی سر، خشک و ضخیم یا مجعد است، رنگ مو، سیاه مات و جوگندمی است و فرد سوداوی معمولاً کم مو است

مزه دهان صبحگاهان شور مزه است و دهان، خشک و کم آب است، اشتها زیاد، ولی خوراک کم است، توان هضم غذا بسیار کم است، نفخ معده فراوان دارند، یبوست دارند، گرایش به شوری و شیرینی دارند، گرایش به ترشیی ندارند، بوی بد دهان ندارند، بوی بد مدفوع، ندارند، قار و قور شکم دارند، تمایل به سردی‌ها ندارند و تمایل به گرمی‌ها دارند.

سودا چون سرد و خشک است افراد سوداوی باید از غذاهای سرد و خشک پرهیز کنند و در عوض از غذاهای گرم و تر مثل عسل استفاده نمایند. غذاهای سرد و خشک مثل برنج که بدن را با افت رطوبت مواجه می‌کند، مهم ترین عامل یبوست است (به خاطر دفع رطوبت(

در کتاب های طبی قدیمی چنین آمده است:«اگر طبیب بتواند شخص سوداوی مزاج را راضی کند هنر کرده است

سایر مزاج‌ها

علائم سایر مزاج‌ها ترکیبی از علائم بالاست. مثلا علائم مزاج سرد برآیندی از علائم مزاج «سرد و خشک» و مزاج «سرد و تر» است.

البته این ها اطلاعات اندکی بود که شما با جستجو در اینترنت و سایت های معتبر میتوانید اطلاعات کاملتری را بدست آورید.(با جستجوی کلماتی مانند:مزاج شناسی،طب سنتی،شناخت طبایع و ...)

در صورت تمایل شما دوستان عزیز فایل های صوتی جالبی را در مورد طب سنتی در وبلاگ میگذارم.

 

 

 

 

 

 

 

 

نظرات  (۲)

سلام..... سرگرمی جالبی بود...... ممنونم..... البته مزاجمو متوجه شدم....
یاحق
سلام. دوست داشتم ببیم اما از سوالایی که پرسید ترسیدم.....همون مرحله اول....اطلاعات زیادی می خواست...
پاسخ:
با سلام خدمت دوست گلم
وقتی خودم سخنرانی هایی را در مورد مزاج شناسی دریافت و گوش کردم(البته از سایت های گوناگون)در آنجا نیز برای شناسایی مزاج افراد،پزشکان طب سنتی به اطلاعات کاملی از بدن فرد نیاز داشتند.اگر به ادامه مطلب رفته و جزئیات این مزاج ها را کمی بخوانید پی میبرید که در مزاج شناسی به چه جزئیاتی توجه می شود.
شاید هم حرف شما درست باشد.به هر حال تصمیم با شماست.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی